28 Ekim 2008 Salı

Otistik oğlunu tedavi etti


Otistik oğlunu tedavi etti
01 Haziran 2008 Pazar 17:30
Cem Kınacı, dünyada çok az bilinen hiperbarik oksijen tedavisi hakkında iki yıl boyunca araştırma yaptı.
Yaşanmış bir hayat hikâyesinden esinlenerek beyazperdeye aktarılan 'Lorenzo'nun Yağı' filmi İstanbul'da gerçek oldu. Oğlunun iki buçuk yaşındayken otizm hastası olduğunu öğrenen nükleer tıp uzmanı Cem Kınacı, dünyada çok az bilinen hiperbarik oksijen tedavisi hakkında iki yıl boyunca araştırma yaptı.

İlgili Haberler
'Lorenzo'nun Yağı' filmi gerçek oldu
Konuyla ilgili bütün bilimsel yayınları aldı, Amerika'da kurslara katıldı. Kınacı, iki yılın ardından Türkiye'de ilk tedaviyi kendi oğluna uygulayarak onu ayağa kaldırmayı başardı. Kınacı çiftinin 1999'da Ata ismini verdikleri oğulları oldu. Ata'nın hayatı, 1,5 yaşında vurulduğu bir aşıdan sonra değişti. Aile, oğullarındaki bu değişikliğin 'sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir genel gelişim bozukluğu' olarak tanımlanan otizm olduğunu öğrendi. Fakat konunun uzmanları, yapılacak bir şeyin olmadığını, ancak özel eğitimle bazı şeylerin değişebileceğini söyledi. Cem Kınacı'ya da "Bu duruma alış, antidepresan kullan." önerisinde bulunuldu. Bunun üzerine Kınacı, 2003'te hastalığı araştırmaya başladı. Önce internet, sonra uluslararası kuruluşlar derken, otizmle ilgili dünya genelinde yapılan bütün çalışmalardan haberdar oldu. İnternet üzerinden uzaktan eğitimlere başladı, konuyla ilgili kitaplara ve dergilere abone oldu. Sonuçta otizmin birçok tedavi yönteminin bulunduğunu öğrendi. Başta hiperbarik oksijen tedavisi ile mineral ve vitamin desteğini Türkiye'de ilk kez oğlu Ata'ya 2004 yılında uygulamaya başladı. Bu çalışmalar ise genelde ABD'de yapıldığı için 2005 yılından itibaren bu ülkede kurslara gitti. 2006 yılında ise bu tedavi yöntemlerini uygulamak için 'otizmi yenmeyi bilen hekimlere verilen' DAN sertifikası aldı. Türkiye'de bu sertifikayı alan ve Uluslararası Otizm Enstitüsü'ne üye olan tek kişi oldu.

Cem Kınacı, oğluna uyguladığı tedavi yöntemine, 'Ata Kınacı protokolü' ismini vermiş. Bunu bu zamana kadar yerli-yabancı 3 bin çocuğa uygulayan doktorun çalıştığı hastaneye Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerinden birçok hasta gelerek, tedavi oldu. Bu yola oğlu için çıktığını belirten Kınacı'ya göre, mevcut şartlara göre hareket etmek normal değil. Mutlaka yapacak bir şeyler bulunuyor. Çocuğunun her geçen gün biraz daha iyileşmesinin kendisini sürekli motive ettiğini anlatan Kınacı, tedavide ilaç kullanmadığını anlatıyor. "Süreç hastanın beynindeki hasarın durumuna göre değişiyor. Tam iyileşme veya mevcut durumdan çok daha iyi pozisyona geçmek her zaman mümkün." diyor. Tedavi öncesi yerinden bile kalkamayan Ata, bilgisayar kullanan, alışverişe giden bir çocuk haline geldi. Alanında Avrupa'nın en iyi üç hekimi arasına giren Kınacı'nın 683 hasta üzerinde yaptığı otizm çalışması Cambridge Üniversitesi tarafından bilimsel bir çalışma olarak kabul edildi. Doktor baba ayrıca, 14-16 Haziran tarihlerinde İstanbul Grand Cevahir Otel'de yapılacak 1. İstanbul Uluslararası Otizm Kongresi'nin Türkiye'ye getirilmesinde de etkili oldu.

'Lorenzo'nun Yağı' filmi gerçek oldu
Yönetmenliğini George Miller'in yaptığı Lorenzo'nun Yağı, 1992 yapımı bir dram filmi. Yapımın en önemli özelliği yaşanmış bir öyküden alınmış olması. Film, Augusto Odone ve Michaela Odone adlı anne-babanın, amansız bir hastalığa yakalanan oğulları Lorenzo Odone'yi ölümden kurtarma çabalarını anlatıyor. Baba Augusto Odone, bir yıldan az bir sürede eşi Michaela'nın da yardımlarıyla hastalığa çözüm bularak oğlu Lorenzo'yu ölümden kurtarıyor. Türkiye'de nükleer tıp uzmanı Cem Kınacı'nın hikâyesi de Lorenzo'nun Yağı filmini hatırlatıyor.

Kaynak: zamangazetesi.com

Hiç yorum yok: