8 Mart 2009 Pazar

Bir anne, çocuğunun büyümemesini neden ister?


İSTANBUL - Spastik oğlu Umut Mert'in büyümesinin durdurulmasını isteyen anne hakkında ne düşünüyorsunuz? Cesaretinden dolayı onu kutluyor musunuz, yoksa yadırgıyor ve 'vicdansız' mı buluyorsunuz? Açıkçası, sağlıklı bir çocuk büyütmüş bir anne olarak Ashley tedavisini (ABD'de küçük bir engelli kız çocuğunun hormon ve ameliyatla büyümesinin durdurulması) etik bulmuyor, "Çocuğuma asla böyle bir şey yaptırmazdım" cümlesini rahatlıkla kuruyordum. Ancak, Umut Mert ve annesi Füsun Evren'le geçirdiğim bir günden sonra kafam allak bullak oldu.
Geçen cumartesi sabahı, telefonda sözleştiğimiz gibi saat 10.00'da Evren ailesinin kapısını çaldım. Kapıyı Füsun hanımla Umut Mert'in iki yaşındaki kardeşi Onur açtı. Füsun hanımın girizgâh cümlesi "Sizi bir anne olduğunuz için kabul ettim, bugün misafirimsiniz. Ancak fotoğraf çekmenizi istemiyorum. Olayın böyle büyüyeceğini tahmin edememiştim, inanın çok yorgunum" oluyor. Söze gerek yok, zaten gözleri ruh halini ele veriyor.
Anne, 26 Mart'ta (bugün) Sağlık Bakanlığı'na Ashley tedavisi talebiyle başvuracaklarını anlatırken, arka odadan Mert'in çığlıkları duyuluyor. Birlikte yanına gidiyoruz. Annesinin yatağına yüzü- koyun yatırılmış. 13 yaşında, 115 cm. boyunda 19 kilo ağırlığında bir bebek Mert. Oturamıyor, kalkamıyor, yürüyemiyor, başını dik tutamıyor, dokunamıyor. Konuşamıyor. İstemsiz hareketleri var. Bacakları nasıl çelimsiz.
Eve yabancı biri geldiği için huysuzlanmış. Annesi hemen sakinleştirici şurubunu içiriyor. Sonra Mert'i kucağına alıp kendi yatağına taşıyor. Televizyon açılınca Mert neşeleniyor. Kahvaltı saati geldi. Anne, oğlunu kucağına alarak özel mamasını yedirmeye ve biberonla suyunu içirmeye çabalıyor. Mert anneye sarılıyor, öpüyor. Ancak ona yemek yedirmek bir tören. "Oğlum kaşığı ısırma, yine dişlerin kanayacak" diyor anne, "Kilitleme ağzını, aç bakayım". Mert'e laf anlatmak zor. Bağırıyor, parmağını ağzına sokuyor. Mamasını yutmayıp, annesini üzüyor. Aslında iştahlı değilmiş, ama sakinleştiri ilaç kullandığından beri hızla kilo almış. Bu da anneyi endişelendiriyor:
"Tekerlekli sandalyede oturamadığı için kucağımda taşıyorum her yere. Ağırlaşınca ne olacak?"
Aileler yardımdan habersiz
Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı psikolog Tekin Başer, özürlü ailelerinin devletin 2005 yılında çıkardığı Özürlüler Yasası'ndan habersiz olduğunu, bu yüzden de hak ettikleri olanaklardan yararlanamadıklarını söylüyor: "Yasaya göre devlet özürlü ailelerine eğitim gideri olarak aylık 388 YTL ödüyor, bu miktara fizik tedavi
masrafı dahil. Ayrıca özürlü çocuklara bakan ailelere 400 YTL bakım masrafı da veriyor. Devlet, anneleri de düşünmüş. Eğer çocuk 18'in altındaysa 180, üstündeyse 405 YTL 'moral parası' alma hakkı var annenin. Bu yasanın olanaklarından yararlanmak için başvuran aile sayısı 1000'in altında. Aileler, eğer yaşadıkları ilçenin kaymakamlığına başvururlarsa devletin maddi yardımından yararlanabilecekler. Ama bunun için bilgilendirilmeliler."
ŞULE ÇİZMECİ

Hiç yorum yok: