17 Kasım 2008 Pazartesi

ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG):

Elif'in eeg çekimi
Elif'in düzenli olarak doktor kontrolleri ve eeg çekimleri var ,benim sevgili kızım daha dogrusu bu tür hastalar uyumakta sıkıntı çektikleri için geceden kızımı uykusuz bıraktım.
Uyuması için burundan şırınga ile ilaçı verildi ama uyumadı .Ben ve eşim uyuma ihtimali zayıfda olsa epeyce bekledik, bu arada hastenin en kuytu köşelerine gidiyoruz ki ses olmasın diye ama kızım direndi ve kazandı sonuçta eeg çekimi olmadı.
Tekrar randevu aldık çekim için gidecegiz beni bu eeg çekimi çok geriyor ama çekimde yapılması lazım kullandıgı ilaçların ayarlanması için.


ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG):


NÖROLOJİK HASTALIKLARIN TANI VE TEDAVİSİ
AMG ve UP TETKİKLERİ
EEG TETKİKLERİ
UYKU TETKİKLERİ
LABORATUAR
DEMANS
BAŞ AĞRILARI
EPİLEPSİLER
SİNİR VE KAS HASTALIKLARI
UYKU VE UYKU BOZUKLUKLARI>>
Rutin EEG incelemesinde 8-16 elektrot çifti (derivasyon) çeşitli kombinasyonlarda (montaj) saçlı deri üstüne yapıştırılır. Elektrotların yapıştırıldığı saçlı deri noktaları tüm dünyada kabul edilen (10-20 sistemi) standart noktalardır. İsimlendirmede F, T, P, C, O harflerine (sırasıyla frontal, temporal, parietal, central, oksipital) 1, 2, 3, 4 rakamları (çift sayılar sağ, tek sayılar sol hemisferi göstermektedir) eklenmiştir.
Disk elektrotlara ulaşan beyinin spontan bioelektriksel aktivitesi çok küçük voltajlıdır (10-60 mikrovolt) ve EEG cihazındaki özel aletle (amplifikatör) yaklaşık 1 milyon kez büyütülür. Beyinin spontan aktivitesinin çok küçük voltajlı olması ve çok fazla amplifiye edilmesi nedeniyle, EEG kaydı hassas aletleri, yetişmiş teknisyeni ve özel çekim odalarını gerektirir. Bu şartların sağlanamadığı durumlarda hastanın hareketi, dış gürültülerin karışması (radyo dalgaları, elektrik sinyalleri, cep telefonu vs.) gibi artefaktların önüne geçilemez ve sağlıklı bir kayıt yapılamaz.
Amplifikatörlerle voltajı artırılan aktivite ya belirli hızda (sıklıkla saniyede 3 cm) hareket eden kağıtlar üstüne kaydedilir veya dijital bilgi haline getirilerek ekranda görüntülenir ve bilgisayarda saklanır.
Klinik olarak nöbeti olan her hastada EEG anormalliği gösterilemeyebileceği gibi nöbet veya epilepsisi olmayan kişilerde de EEG anormalliği görülebilir. Nöbeti veya epilepsisi olan hastalarda nöbetler arasında EEG’lerde ortalama % 70 oranında anormallik gösterilebilir.

Normal EEG aktivitesi: Saçlı deriden kaydedilen EEG aktivitesi çeşitli dalgalardan oluşmaktadır. EEG trasesinde bu dalgaların frekans, amplitüd, morfoloji, reaktivite özellikleri ve topografik dağılımı incelenir.

EEG dalgaları frekansına göre 4' e ayrılır.
1.Beta dalgaları: 13 Hz’in üstünde frekansı olan dalgalardır. Alfa dalgalarına göre daha küçük amplitüdlüdürler. Sağlıklı, uyanık bir yetişkinde fronto-santral saçlı deri bölgelerinden kaydedilirler ve normal zemin ritmini oluştururlar.
2.Alfa dalgaları: 8-13 Hz frekansında ritmik dalgalardır. Sağlıklı, uyanık bir yetişkinde kafanın parieto-oksipital bölgesinden kaydedilirler ve normal bir EEG trasesinde en karakteristik bulgudur. Bu dalgalar gözlerin açılmasıyla ve zihni faaliyetle bloke olurlar.
3.Teta dalgaları: 4-7 Hz frekansında dalgalardır.
4.Delta dalgaları: 4 Hz ve bunun altında frekansı olan dalgalardır. Teta ve delta dalgaları çocukluk çağında ve sağlıklı yetişkinin uyku trasesinde normal olarak saptanabilir. Uyanık bir yetişkinde çoğunlukla patolojiye işaret ederler.

Hiç yorum yok: