13 Kasım 2008 Perşembe

engelliler için teknolojik yenilikler

GÖRME ENGELLİLERE YOL GÖSTEREN CEP TELEFONU

Finlandiya’da geliştirilen bir cep telefonu sayesinde görme engellilere artık köpekler değil, cep telefonu rehberlik ederek yol gösterecek.

Finlandiya hükümetine bağlı Teknik Araştırmalar Merkezi VTT’ nin, yeni buluşu görme engellilerin kent içinde daha rahat hareket etmelerini sağlıyor. Uydu yoluyla herhangi bir kişi yada yerin koordinatlarını belirleyen GPS teknolojisi ve internetle çalışan telefon kişinin nerede olduğunu, yakınında hangi mağaza yada otobüs durağının bulunduğunu sesli uyarı sistemiyle belirtiyor.

Yeni cep telefonu görme engellilere otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarının zamanlarını, hangi duraklarda durup kalktıklarını da sesli mesajla tüm detayları ile iletiyor. Görme engelliler tuşları kullanmadan sesli komutla istediği bilgiyi anında cep telefonundan öğrenerek günlük ulaşımını kolaylıkla kimseye bağımlı kalmadan yapabilecek.

“Noppa” adlı projenin hayat geçirilmesi ile üretilen yeni cep telefonu sonbaharda bir grup görme engelli tarafından denenecek.


ERICSSON'DAN İŞİTME ENGELLİLERE 3G

İşitme Engelliler, iletişim kurmada SMS'in dışında 3G ile işaret dilini kullanarak, kablosuz iletişimin birçok özelliklerinden yararlanabilecekler.

Ericsson'un iş ortakları ve Avrupa birliğinin önemli destekleri ile yürüttüğü WISDOM projesi işitme engellilerin yaşamını değiştirecek bir yenilikle olumlu sonuçlar verdi.İşitme engelliler cep telefonları ile 3G sayesinde işaret dilini kullanarak,kablosuz iletişimin zengin özelliklerinden yararlanabilecekler.İşitme engellilerin(3G Third Generation-Üçüncü Nesil) teknolojisi Ericsson'un önemli katkıları ile yürütülen teknolojik bir yenilik çalışması olan WISDOM'in (Wireless Information Services For Deaf People On The Movie) sonuçları geçtiğimiz ay İngiltere'nin Bristol kentinde açıklandı.İşitme engelliler ile ilgili Sivil Toplum Örgütleri, Üniversiteler ve Operatörlerin içinde olduğu bir çalışma ekibi ile hazırlanan projenin sonuçları engelliler dünyasında büyük sevinçle karşılandı.

WISDOM işitme engellilere içinde video uygulamaları bulunan mobil video servisini içeren bir platform sunuyor. İşitme engelliler cep telefonunde otomatik çeviri servisleri sayesinde ses,video ve metinleri aynı anda telefonun ekranında görebiliyorlar. Bu sayede işitme engelliler birbirleriyle ve diğer diğer insanlar ile konferans görüşmesi yapabilecek.

Bu çalışmanın başarılı olmasında Ericsson, UMTS (Universal Mobile Telecommunications System-Evrensel Mobil Telekominikasyon Sistemi) video konferans ve video streaming servislerinin oluşturulması ve test edilmesi, notebook, PDA ve cep telefonu arasında Bluetooth yani kablosuz iletişim teknolojisinin bağlantı ve etkileşimini sağlamak oldu. Ericsson Ar-Ge merkezi,Madrid'de bulunan ve 3G video telefon testlerinin yapıldığı Global Servis Teslim Merkezi tarafından desteklendi.

İşitme engelliler,daha düne kadar insanlar ile iletişim kurabilmek için sadece evlerindeki yada işyerlerindeki faksla haberleşebiliyorlardı. Ancak cep telefonların yaşamımıza girmesi ile titreşimli cep telefonları sms ile işitme engellilerin iletişim kurmalarını daha kolay ve hızlı sağlamalarına olanak sağladı. Birçok engelli SMS ile iletişim kurmaktan hoşlanmadığı için zamanla SMS işitme engellilerin haberleşmesinde yetersiz kaldı. Ericsson'un 3G teknolojisi, işitme engellilerin yaşamını kolaylaştıran buluşu son yılların en önemli gelişmesi olarak kabul ediliyor. Ericsson'un İspanya İnovasyon Müdürü Julio Lopez Roldan, "iş ortaklarımızla yaptığımız çalışmalar sonucu edindiğimiz bilgilere göre SMS işitme engelliler için yetersiz kaldığını öğrendik. Çoğu metin bazlı uygulamalardan hoşlanmıyorlar.Bu nedenle işaret dili transmisyonunun işitme engelliler için çok gerekli olduğuna inanıyoruz" dedi.

JAPONYA'DAN ENGELLİLERE SİHİRLİ BASTON

Teknoloji her geçen gün insan yaşamına inanılmaz kolaylıklar getirirken engelliler de unutulmuyor. Bunun en güzel örneklerinden biri yine Japonya'da yaşandı.

Japonya'da yaşanan bu teknolojik gelişme, Japon Trafik Birliği desteğiyle gerçekleştirilen iki yönlü iletişim yapabilen bir baston. Bu bastonu taşıyan bir kişi bir kavşağa geldiği zaman, bir taraftan baston kavşağın adını engelli vatandaşa seslendiriyor, diğer taraftan da trafik ışıklarının sensörlerine bir sinyal gönderiyor. Bu sinyal iletildikten sonra trafik ışığı sesli duruma geçiyor. Aynı zamanda bu sihirli baston, yaya geçit işaretlerini de algıladığı için, taşıyıcısının yaya geçitlerinin dışına çıkmasına engel oluyor. Tabii bu sihirli bastonun çalışabilmesi için, trafik altyapısına bu teknolojilerin uygun olması gerekiyor.

Önümüzdeki yıl düzenlenecek olan ITS Kongresi'ni Japonya'nın Nagoya şehrinde yapılacağı açıklandı. Diğer ITS Kongreleri 2005 yılında San Fransisko'da ve 2006 yılında Londra'da yapılacak.

Yaşadıkça olarak dileğimiz İngiltere'den sonra 2006 yılında Türkiye'nin ITS kongresine ev sahipliği yapması. Neden olmasın...

Hiç yorum yok: